Törmäämme jatkuvasti negatiivisiin viesteihin ikääntymiseen liittyen – ja olemme hyväksyneet ne totena. Anti-age -tuotteiden markkinat ovat valtavat ja näemme joka puolella vähemmän hohdokkaita stereotypioita ikääntymisestä.

On harvinaista kuulla kenenkään puhuvat vanhenemisesta positiivisesti. Jopa kohteliaisuudeksi tarkoitettu sanonta, ”näytät hyvältä ikäiseksesi”, pohjautuu ajatukseen, että vanhenemista olisi syytä vältellä hinnalla millä hyvänsä.

Mutta sen sijaan että pelkäämme ikääntymistä, voisimmeko elää elämän viimeiset 20–30 vuotta yhtä rohkeasti ja intohimolla kuin aikaisemmatkin elinvuodet? Mitä tapahtuisi, jos alkaisimmekin nähdä vanhenemisen etuoikeutena, täynnä mahdollisuuksia?

Kirjailija Guy Robertson on tutkinut vanhenemista uudessa kirjassaan The Ten Steps of Positive Ageing. Lue tästä hänen ohjeensa positiiviseen ikääntymiseen:

Vanhenemisen vaikutukset terveyteen

Olisi naiivia sanoa, että ikääntymisellä ei ole minkäänlaista negatiivista vaikutusta fyysiseen terveyteen. Mutta sillä miten ajattelemme vanhenemisesta voi olla vaikutusta terveyteen ja hyvinvointiin – niin positiivisessa kuin negatiivisessakin mielessä.

Eräässä tutkimuksessa tutkittiin ihmisten ajatuksia heidän omasta vanhenemisestaan. 20 vuotta myöhemmin vastauksia verrattiin kuolintilastoihin. Tutkimustulosten mukaan ne ihmiset, joilla oli negatiivinen asenne omaan vanhenemiseensa, kuolivat keskimäärin noin seitsemän ja puoli vuotta aiemmin, kuin ihmiset, joilla oli positiivisempi asenne.

Vaikka kokonaiskuva harvoin on kovin yksinkertainen, näyttää siltä, että pessimistiset ihmiset elävät lyhempään, sairastavat useammin, paranevat hitaammin, eivätkä palaudu entiselleen sairauden jälkeen.

Voiko tämä toimia myös päinvastoin? On paljon tutkimuksia, joiden mukaan optimistinen elämänasenne on hyväksi – positiivisuus pidentää elinikää, sekä parantaa fyysistä ja henkistä hyvinvointia.

Uusi näkökulma vanhuuteen

Omaa tapaa ajatella ei ole tietenkään helppoa vaihtaa. Eikä vanhuutta tarvitsekaan katsella vaaleanpunaisten lasien läpi, sillä ikääntymisellä on epäilemättä myös huonot puolensa, kuten rakkaiden menettäminen ja heikentynyt fyysinen toimintakyky.

Mutta tämä on vain yksi näkökulma. Ikääntymisellä on myös monia positiivisia puolia: Ihmisistä tulee viisaampia ja usein onnellisempia, heillä on tasaisempi tunne-elämä, heillä on enemmän aikaa tehdä haluamiansa asioita ja niin edelleen. Vanhetessa meillä on myös parempi käsitys itsestämme ja näemme kokonaisuuksia aiempaa selkeämmin.

Merkityksen löytäminen on elintärkeää

Robertsonin kirja esittelee 10 askelta positiiviseen ikääntymiseen. Niitä ovat esimerkiksi yhteyksien säilyttäminen, tietoisen ajattelun omaksuminen, sietokyvyn kasvattaminen ja menneisyydestä oppiminen. Hänen mukaansa kriittisintä onnellisen vanhenemisen kannalta on kuitenkin merkityksellisyyden tunteen säilyttäminen.

Kun saavumme eläkeikään, meitä kehotetaan rentoutumaan. Mutta mitä sen jälkeen? Jotkut suunnittelevat eläkkeelle jäätyään lähtevänsä risteilylle, nostavansa jalat ylös, pelaavansa golfia ja niin edelleen. Toki, näin voi tehdä. Kaikilla näillä asioilla on arvonsa, ja ne voivat pitää eläkeläisen onnellisena jonkin aikaa. Mutta ei loputtomiin. Robertson kirjoittaa, että ilman merkityksellisyyttä, elämästä voi tulla tyhjää, ja ihmisistä ahdistuneita ja masentuneita.

Vanhemmilla ihmisillä ei ole välttämättä selkeää paikkaa yhteiskunnassa, eikä heidän oleteta olevan kovin hyödyllisiä. On kuitenkin tärkeää muistaa, että vanhemmat ihmiset voivat tarjota valtavasti yhteiskunnalle – lastenlasten hoidosta ja vapaaehtoistöistä veroihin, joita he edelleen maksavat.

Kun työ ei enää tarjoa päivittäistä merkityksellisyyden tunnetta, Robertson ehdottaa etsimään jotain muuta, mikä korvaisi työn jättämän tyhjiön: tee vapaaehtoistöitä, opettele uusia taitoja, etsi keinoja osallistua. Näin elämä pysyy tyydyttävänä.

Miltä tulevaisuutesi näyttää?

Käytämme nuoruutemme odottamalla tulevaa. Eläkeiässä taas emme välttämättä halua katsoa tulevaan ollenkaan. Robertsonin mukaan olisi kuitenkin erittäin tärkeää, että ihmiset ajattelisivat tulevaisuuttaan vanhempanakin.

Ajatus siitä, että tärkeä aika elämästä ajoittuisi 20 ja 50 ikävuoden välille on järjetön. Jokainen hetki on kallisarvoinen. Saat enemmän irti elämän loppupään vuosikymmenistä, kun tiedät, millaista elämää haluat elää. Millaisessa paikassa haluat asua? Millaisia asioita haluaisit olla saavuttanut 20 vuoden päästä? Kuinka haluat huolehtia terveydestäsi?

Visualisoi miltä unelmiesi vanhuus näyttää. Vaikka elämä ei lopulta menisikään niin kuin olet kuvitellut tai toivonut, tällä voi olla silti suuri merkitys. Jos pyrit johonkin tiettyyn suuntaan, saat todennäköisemmin mitä haluat.


Lähde: Silversurfers

Kuvat: Pixabay, Unsplash

[mc4wp_form id="278"]