Jotkut tuntuvat olevan hajamielisempiä kuin toiset. Kyseessä voi olla tietyntyylinen välinpitämättömyys tai sitten muisti ei vain yksinkertaisesti toimi halutulla tavalla. Esimerkiksi stressaavassa elämäntilanteessa tai unettomuuden vaivatessa väliaikainen unohtelu on normaalia. Muistiongelmien pitkittyessä on syytä hakeutua lääkäriin. Näillä vinkeillä voit kuitenkin yrittää parantaa satunnaista hajamielisyyttä.
1. Numeroiden muistaminen
Numerot ovat monen mielestä tylsiä, eivätkä ne tunnu jäävän päähän millään ilveellä. Yritä kehitellä numerosarjan ympärille muistisääntöjä omaan elämääsi liittyen. Täsmäävätkö numerot vaikkapa ensimmäisen poikaystäväsi syntymäaikaan tai autosi rekisterinumeroon?
Yleisellä tasolla homma menee näin. Yritetään muistaa sarja 195011217. Jono alkaa ja päättyy Suomen itsenäistymisvuoteen (19) (17), välissä on Leviksen farkut (501) ja kuukausien lukumäärä (12).
Ole kuin Ridge! Nappaa CasinoEurolle 100% talletusbonus 100 euroon asti!
2. Muistamisen harjoitteleminen
Yritä päivittäin painaa mieleesi jotain huvin vuoksi, vaikka se ei olisikaan oikeasti tarpeellista. Kauppareissulla voit katsoa, montaako eri omenaa oli myynnissä? Entä millä kassanumerolla asioit? Myös esimerkiksi sanaristikoiden täyttäminen on oivaa aivojumppaa.
3. Nyrkin puristaminen
Kun painat mieleesi muistettavaa asiaa, purista oikea kätesi voimakkaasti nyrkkiin. Kun muistamisen aika koittaa, purista puolestaan vasen kätesi nyrkkiin. Tutkijoiden mukaan kehon liikkeet aktivoivat aivoja ja auttavat siten muistamaan asioita.
4. Nimien toistaminen
Kun tapaat uuden ihmisen ja kuulet hänen nimensä, toista se useaan kertaan mielessäsi ja katsoa samalla kasvoja. Toista nimeä myös ääneen, kun puhut hänen kanssaan.
– Mitä sinä Paula teet työksesi?
Voit yrittää luoda mieleesi myös tarinan henkilöön liittyen. Katso Paulan kasvoja ja kuvittele hänen vaikkapa laulavan Paula Koivuniemen Aikuista naista karaokessa.
5. Konkretisoiminen
Välillä käy niin, että muistaa, että jotain piti hoitaa, mutta ei muista millään, mitä se oli. Tähän voi yrittää avuksi asian konkretisointia. Jos ajattelet, että pitää muistaa pakata lapsen uimapuku mukaan seuraavana päivänä, ajattele lapsesi polskivan iloisena altaassa.
Jos taas kaupasta pitää muistaa tuoda jotain harvemmin loppuvaa, ajattele leivinpaperin sijaan itsesi paistamassa jouluisia pipareita.
6. Järjestelmällisyys
Jos avaimesi ovat aina hukassa, syynä ei todennäköisesti ole huono muisti vaan epäjärjestelmällisyys. Tee yksinkertaisesti ryhtiliike, äläkä jätä tavaroitasi minne sattuu. Päätä, että avainten paikka on lipaston päällä, niin sieltä ne myös löytyvät.
Jos joudut jättämään avaimet jostain syystä epätyypilliseen paikkaan, keskity. Mieti, mitä olet tekemässä ja miksi. Näin asiaa on helpompi muistella jälkikäteen.
7. Hampaiden harjaaminen toisella kädellä
Jos olet oikeakätinen, harjaa hampaasi välillä vasemmalla kädellä, ja päin vastoin. Asioiden tekeminen eri tavalla ja uuden opettelu edesauttaa aivolohkojen yhteistyötä ja hermoverkkojen positiivista muutosta.
8. Purukumin syöminen
Northumbrian yliopistossa tehdyn tutkimuksen mukaan purkan jauhaminen parantaa muistia jopa 35 prosenttia. Syynä on todennäköisesti aivojen parempi hapen saanti.
9. Syvään hengittäminen
Ensimmäinen hyöty on jo edellisessä kohdassa mainittu hapen saanti. Toinen taas liittyy hengittämiseen keskittymisen rauhoittavaan vaikutukseen. Stressaavassa tilanteessa asioiden mieleen painaminen tai niiden muistelu on entistä vaikeampaa. Rauhoita siis itsesi syvillä hengenvedoilla tai muulla itsellesi luontaisella keinolla.
Lähde: Woman Magazine