Et välttämättä tiedä kovin paljoa jääkarhuista, eikä ihme. Ne ovat yhä harvinaisempia ja asuvat kylmillä, arktisilla alueilla kaukana meistä.
Tässä seitsemän faktaa tästä arvoituksellisesta eläimestä.
1. Jääkarhut eivät ole valkoisia
Mustakarhut ovat kokonaan eri lajia kuin jääkarhut, mutta myös jääkarhut ovat itseasiassa mustia karhuja. Paksun, silkkisen turkkinsa alla jääkarhuilla on tumma nahka – mikä on optimaalisin imemään harvinaisia arktisen auringon säteitä. Niiden lumisen valkoinen suojaväri tulee siis pelkästään niiden turkista.
2. Jääkarhut ovat paljon ihmisiä nopeampia
Älä yritä juosta jääkarhua karkuun. Niiden juoksunopeus voi olla 30–40 km tunnissa, kun taas urheilijoiden keskimääräinen juoksunopeus on 24 km tunnissa. Vain Usain Bolt voisi nipin napin päihittää jääkarhun juoksukilpailussa – noin kymmenen sekunnin ajan.
3. Jääkarhut kärsivät enemmän kuumuudesta kuin kylmyydestä
Huolimatta siitä, että jääkarhut nukkuvat lumessa ja uivat jäisessä meressä, niillä ei ole kylmä. Jääkarhuille on kehittynyt niin voimakas puolustusmekanismi kylmää vastaan, että niiden päähuolenaihe on lämpöhalvaus liikkumisen aikana. Itse asiassa jääkarhujen turkki toimii niin hyvänä eristeenä, että jopa infrapunakamerat löytävät ne ainoastaan nenän ja silmien perusteella.
4. Jääkarhut luokitellaan merinisäkkäiksi
Huolimatta erinomaisesta juoksukyvystään, jääkarhut luokitellaan valaiden ja delfiinien ohella meren eläimiksi. Tämä saattaa kuulostaa erikoiselta, mutta WWF:n mukaan jääkarhut viettävät suurimman osan elämästään meren jäällä, ja ne ovat täysin riippuvaisia meren ekosysteemistä. Niiden latinankielinen nimikin, ursus maritimus, tarkoittaa melko kirjaimellisesti merikarhua.
5. Jääkarhut voivat uida yli viikon kerrallaan
Jääkarhujen uintikyvyt saavat Michael Phelpsin näyttämään kylpyveteen pudonneelta kissalta: Vuonna 2011 amerikkalainen tutkijaryhmä mittasi naarasjääkarhun tekemän 685 km yhtämittaisen uintimatkan Beaufortinmeren poikki. Karhulla kesti matkassaan yhdeksän päivää, ja se menetti noin 22 % painostaan.
6. Jääkarhut syövät tarvittaessa mitä tahansa
Normaaleissakaan olosuhteissa jääkarhut eivät ole kranttuja ruoan suhteen. Jos ne eivät saa saalistettua hyljettä, ne syövät linnunmunia, hanhia, pieniä nisäkkäitä ja jopa kasveja. Mutta kun ravinto on tiukassa, karhut suuntaavat kaatopaikoille, missä ne voivat syödä mitä tahansa muovipusseista pattereihin ruokaa etsiessään. 15 vuotta sitten kanadalainen Churchillin kaupunki joutui siirtämään kaatopaikkansa tehdashalliin, jolle annettiin lempinimeksi jätteiden Alcatraz, koska laumoittain nälkäisiä karhuja tungeksi aterioimaan löyhkäävillä jätteillä.
7. Jääkarhut ja pingviinit asuvat tuhansien kilometrien päässä toisistaan
Väärinkäsitys sen suhteen, että jääkarhut ja pingviinit asuisivat samoilla seuduilla, on yllättävän laajalle levinnyt, ottaen huomioon, että nämä kaksi lajia eivät ole koskaan kohdanneet luonnossa. Jääkarhut vaeltavat arktisilla jäillä, kun taas pingviinit elelevät eteläisellä pallonpuoliskolla. Joten ne ovat lähes niin kaukana toisistaan, kuin vain mahdollista.
Lähde: Silversurfers
Kuvat: Pixabay