Oletko perfektionisti, eli täydellisyyden tavoittelija, ja haluaisit oppia ottamaan asiat rennommin ja saamaan aikaan enemmän? Jos vastasit kyllä, jatka lukemista.
Täydellisyyden tavoittelulla on hyvät puolensa tietyissä tilanteissa. Esimerkiksi, on varmasti vain positiivista, että lentokonetta rakentavat ihmiset haluavat tehdä työnsä täydellisesti.
Ongelma jatkuvassa perfektionismissa on kuitenkin se, että saatat jättää asioita tekemättä. Voi olla, että et tee mitään sen sijaan, että tekisit edes jotain.
Miksi asiat jäävät tekemättä?
Täydellisyyden tavoittelijat usein siirtävät asioita, koska haluavat varmistaa, että kaikki sujuu täydellisesti. Mutta jos et koskaan yritä, et koskaan pääse maaliin. Sen pelko, että teet jotain väärin, tai että et tee tarpeeksi hyvin, saattaa saada sinut luopumaan tehtävästä kokonaan.
Esimerkki: Haluat tiputtaa painoa, joten luet kirjan painon pudottamisesta. Opit, että parasta olisi hankkia personal trainer, joka auttaisi sinua treenaamaan. Joten mitä teet? Menet nettiin ja etsit tietoa parhaasta mahdollisesta kuntosalista. Sitten etsit tietoa parhaasta mahdollisesta personal trainerista. Saatat jopa miettiä oikeanlaisten kenkien ja vaatteiden hankkimista. Mutta sitten käy niin, että et löydä parasta personal traineria. Joten et tee mitään, mitä kirja ehdotti, ja luovut projektista kokonaan.
Tie täydellisyyteen alkaa tekemisestä
Jos olet perfektionisti, joka odottaa olevansa täydellisen valmistautunut ennen kuin aloittaa projektin, tässä sinulle totuus: Täydellistä hetkeä ei ole tulossa. Paras keino perfektionismista eroon pääsemiseen on aloittaminen. Aloita, ennen kuin tunnet olevasi valmis. Opit kyllä tarvittavat yksityiskohdat matkan varrella.
Sen sijaan että keskittyisit aina laatuun kaikessa mitä teet, joskus on parempi keskittyä määrään:
Tarina keramiikkatunnista
Olipa kerran keramiikan opettaja, joka jakoi luokkansa kahteen ryhmään. Ensimmäisen ryhmän tehtävänä oli keskittyä määrään, ja opettaja pyysi heitä tekemään 50 astiaa. Tämä oli heidän ainoa tehtävänsä, eikä heidän tarvinnut keskittyä mihinkään muuhun. Toisen ryhmän tehtävänä oli keskittyä laatuun ja heitä pyydettiin tekemään vain yksi täydellinen astia.
Viikon lopussa päätettiin, kuka oli tehnyt parhaan astian. Arvaatko, kummalla ryhmällä oli paras astia? Ryhmällä, joka keskittyi määrään. Yhden astian ryhmä jäätyi, ja keskittyi niin paljon jokaiseen pieneen yksityiskohtaan, että ei päässyt etenemään tehtävässään.
Määrään keskittynyt ryhmä teki paremman astian, koska ryhmäläiset oppivat virheistään ja jatkoivat oppimista matkan varrella. He tekivät parhaan astian, koska käyttivät jokaisessa uudessa astiassaan sitä tietoutta, jonka he keräsivät edellistä astiaa tehdessään.
Tarinan opetus on ilmeinen. Jos olet perfektionisti, jolla on vaikeuksia saada mitään valmiiksi, koska haluat että kaikki on täydellistä, kokeile toisenlaista taktiikkaa. Ala tuottamaan isoja määriä. Mitä enemmän teet, sitä parempi. Huoli siitä, että tuleeko täydellistä vai ei, häviää, koska olet niin keskittynyt olemaan tuottelias, ettei sinulla ole aikaa täydellisyyden tavoitteluun.
Täydellisyyden tavoittelusta eroon pääseminen vie aikansa ja vaatii harjoittelua, etenkin jos olet ollut perfektionisti koko ikäsi. Auttaa, jos asetat itsellesi aikarajoja tehtävien suorittamiseen. Rajallisen ajan aiheuttama paine auttaa sinua pääsemään perfektionismista, ja saamaan aikaan enemmän.
Lähde: MotivationalWellBeing.com
Kuva: Pixabay