Monet ovat samaa mieltä siitä, että ei ole mitään kamalampaa kuin asua puolison kanssa, joka kuorsaa kuin katujyrä, ja pitää hereillä aamun tunneille saakka. Jos siis huomaat päätyväsi usein viettämään yösi sohvalla, jotta saisit nukutuksi, et ole ainoa.
Amerikasta lähtenyt trendi ”uniavioero” tarkoittaa pariskuntien nukkumista eri makuuhuoneissa. Vaikka ajatus puolisoiden nukkumisesta erillisissä huoneissa voi vaikuttaa merkiltä siitä, että on ajauduttu vakaviin parisuhdeongelmiin, asiantuntijoiden mukaan kyseessä voi olla itseasiassa hyvä asia.
Uniekspertti Joy Richardsin mukaan nukkuminen puolisosta erillään voi olla monesti hyödyllinen ratkaisu, sillä kumppani on usein syypää huonoon yöuneen. Hänen mielestään pariskuntien erillään nukkumisella on stigma, ja sen ajatellaan viestivän tulevasta avioerosta. Mutta hänen mukaansa erillään nukkuminen voi sen sijaan rakentaa parisuhdetta, sillä virkeystila vaikuttaa mielialaan päiväsaikaan, ja sitä kautta yhteiselon sujuvuuteen.
Richardsin mukaan uniavioeron stigmaa on syytä hälventää, sillä erillään nukkuminen on tosiasiassa erittäin yleistä.
Huonot yöunet = terveyden ja parisuhteen tuho
Huonot yöunet voivat vaikuttaa negatiivisesti terveyteen. Säännöllinen laadukkaan unen puute voi nostaa riskiä sairastua vakaviin sairauksiin kuten sydäntautiin, diabetekseen tai masennukseen. Riittämätön yöuni voi myös vaikuttaa työtehoon sekä saada huonolle ja ärtyisälle tuulelle, mikä voi aiheuttaa ongelmia parisuhteessa päiväsaikaan.
Tutkimus Berkleyn yliopistosta osoitti, että pidemmällä aikavälillä unenpuute voi saada pariskunnan liian väsyneiksi sanomaan toisilleen ”kiitos”. Tämä voi saada toisen tai molemmat, tuntemaan arvostuksen puutetta.
Ei siis ole ihme, että yksin nukkumisen trendi kasvaa.
Uniavioero on yhä yleisempi trendi
Erään onlinekyselyn mukaan neljäsosa ihmisistä harkitsisi nukkumista erillisessä makuuhuoneessa hyvien yöunien vuoksi. Kyselyn vastausten mukaan erillään nukkuminen yleistyy kymmenen aviovuoden jälkeen.
Syitä eri makuuhuoneisiin siirtymiseen on kuorsaamisen lisäksi erimielisyys huoneen lämpötilasta, peiton omiminen, unissaan puhuminen ja unettomuus. Kolmasosa onlinekyselyyn osallistuneista menee nukkumaan eri aikaan kuin heidän puolisonsa, mikä voi johtaa erilaisiin unirytmeihin.
Kuinka ottaa erillään nukkuminen puheeksi
Jos sinusta tuntuu, että uniavioero voisi olla ratkaisu teille, miten olisi parasta ottaa aihe puheeksi puolisosi kanssa? Jos sinua huolettaa saamasi unen määrä, älä epäröi ehdottaa erillään nukkumista.
Puhukaa tilanteesta ja noudattakaa sitten strategiaa, jonka olette yhdessä päättäneet. Tärkeintä on kommunikoida aiheesta ilman syyttelyä tai häpeää.
Muistakaa, että samalla kun siirrytte uuteen nukkumajärjestelyyn, ylläpidätte ja rakennatte parisuhteen intiimiä yhteyttä.
Lähde: Silversurfers
Kuva: Pexels, Unsplash