Siitä on jo aikaa, kun viimeksi pääsimme kaukomaille, eikä vielä ole varmaa, milloin matkalaukut voi jälleen pakata. Sohvamatkailu voi auttaa pahimpaan matkakuumeeseen, näin parempia matkustusaikoja odotellessa. Tällä listalla on muutamia maailman upeimmista junareiteistä. Mikä on suosikkisi?
Oslo-Bergen, Norja
Tämä junalinja Norjan pääkaupungin ja toisiksi suurimman kaupungin Bergenin välillä tarjoilee osan maan villeimmistä maisemista. Reitti kulkee muun muassa Euroopan laajimman tunturiylängön, Hardangerviddan läpi, joka on kokonaan havumetsävyöhykkeen yläpuolella ja johon kuuluu Hardangerjøkulen jäätikkö, jossa Robert Falcon Scott harjoitteli Etelämantereen tutkimusretkeään varten.
Vinkki kovemman luokan sohvamatkailijalle: Youtubesta löytyy useampikin video, jolle on tallennettu koko seitsemän tunnin matka Oslosta Bergeniin, minuutti minuutilta. Yhdellä niistä on jopa lähes miljoona katsomiskertaa.
Northern Explorer, Uusi-Seelanti
Uuden-Seelannin Pohjoissaaren junaradan rakentaminen on ollut kaikkea muuta kuin helppo tehtävä, mutta siksi tämä 1908 valmistunut rata tarjoaakin niin vaikuttavan matkan. Reitti maan suurimman kaupungin Aucklandin ja pääkaupungin Wellingtonin välillä kulkee läpi tasankojen ja alueiden, joilla on aktiivisia tulivuoria. Junamatka kestää 11 tuntia, ja matkan varrella voit ihailla Taru sormusten herrasta -elokuvien maisemia.
Trans-Siperia, Venäjältä Kiinaan
Trans-Siperian reitti on yksi maailman hienoimmista junareiteistä. Matka on pitkä: yhtä kyytiä matkustaessa Moskovasta Pekingiin pääsee vajaassa viikossa. Matkan aikana ylitetään kuusi aikavyöhykettä, ja mennään halki sellaisten Aasian alueiden, joihin muuten on hankala päästä.
Ikkunasta näkyy loputtomalta tuntuvat Venäjän maisemat. Isot kaupungit, koivut ja lumiset tasangot. Sen jälkeen reitti jatkuu läpi Mongolian, ja sen pääkaupungin Ulan Batarin, ennen kuin lopulta saavutaan Kiinan muurin kautta viimein Pekingiin. Matka itsessään on jo mielenkiintoinen: kanssamatkustajiin tutustumista teekupin äärellä, korttipelejä ja shotti tai pari vodkaa kuuluu kokemukseen. Sen sijaan että matkustaisi koko matkan ilman pysähdyksiä, junasta kannattaa poistua ainakin Mongoliassa.
White Pass ja Yukon reitit, Kanada ja Yhdysvallat
Kun kullanetsijät löysivät kultaa Klondikejoelta 1800-luvun lopussa, alkoi yksi maailman suurimmista kultaryntäyksistä. Aluksi kullanhuuhtojat joutuivat vaeltamaan vaikeakulkuisella Chilkootin reitillä päästäkseen kullan äärelle. Mutta paikalle rakennettiin nopeasti muutamassa vuodessa junarata, läpi mahdottomalta vaikuttavan maaston, mikä teki matkasta helpomman. White Pass ja Yukon junarata käsittää lukemattomia tunneleita, siltoja ja jyrkkiä kallistuksia ja mutkia. Vajaa viisi tuntia kestävän matkan varrelle mahtuu niin vesiputouksia, valtavia metsiä, jäätiköitä kuin vuoristoa.
Cusco-Machu Picchu, Peru
Jos sinulla ei ole aikaa tai mahdollisuutta vaeltaa klassista inkareittiä Machu Picchulle, tämä junareitti on hieno vaihtoehto. Kolmen tunnin matka kulkee läpi vuoristoalueiden, ohittaen vuoristokyliä, kuohuvan Urubamba -joen sekä Ollantaytambo -inkalinnakkeen. Rata päättyy kuumista lähteistään tunnettuun kaupunkiin Aguas Calientesiin, mistä Machu Picchun rauniot ovat vain kivenheiton päässä. Mahtavia maisemia voi ihailla monella eri budjetilla, luksusmatkailijalle tarjolla on Belmond Andean Explorer, Etelä-Amerikan ensimmäinen luksusyöjuna.
Lähde: Wanderlust
Kuvat: Pixabay, Unsplash, Pexels