Lokakuu on tunnetusti oluen kulta-aikaa, kun Oktoberfest käynnistyy. Saksassa vietettävä juhla on saanut maailmanlaajuisen suosion ja sitä vietetään tunnetusti ympäri maailmaa. Juomaan liittyy monia myyttejä. Viinikaappivalmistaja Liebherr onkin listannut erikoisia faktoja, joita siitä on. Näitä faktoja tuskin tiesit etukäteen!
Olut on maailman kolmanneksi suosituin juoma
Me suomalaiset olemme tunnetusti olutkansaa, mutta kahvia meillä juodaan sitäkin enemmän. Tämän johdosta voikin tulla yllätyksenä, että olut on maailman kolmanneksi suosituin juoma! Se tulee kolmantena heti teen ja veden jälkeen. Käytännössä tämä tarkoittaa sitä, että kyseessä on maailman suosituin alkoholipitoinen juoma.
Maailman eniten olutta asukasta kohden juodaan Tsekissä. Luku on niinkin suuri kuin 191 litraa yhtä asukasta kohden. Tämä tarkoittaa siis käytännössä lähes 0,6 litraa per päivä aina yhtä asukasta kohden. Toista sijaa pitää hallussaan Itävalta 107,6 litran tuloksella ja Saksa on kolmantena 101,1 litran kuluttamisella asukasta kohden.
Kilistely johtaa juurensa keskiajalta
Oletko koskaan pysähtynyt miettimään, minkä takia laseja kilistellään ennen juomaa nauttimista? Teorioiden mukaan tämä johtaa juurensa keskiajalta, jolloin sillä osoitettiin, ettei olutta ollut myrkytetty tuohon aikaan.
Egyptiläiset joivat olutta pyramideja rakentaessaan
Oletko joskus käynyt katsomassa vaikuttavia Egyptin pyramideja? Ne ovat todella tarkkaa työt ja seisseet paikallaan tuhansia vuosia. Voisitko uskoa, että egyptiläiset ovat juoneet olutta niitä rakentaessa? Amerikkalainen arkeologi oli saanut selville, että pyramidien rakentajat joivat keskimäärin 4 litraa olutta aina yhdessä työpäivässä. Määrä onkin melkoinen ottaen huomioon, että olosuhteet ovat olleet todella kuumat, joten pyramideja on rakennettu pienessä hiprakassa.
Vaahdon täydellinen lämpötila
Oluen liika vaahtoaminen ei ole kovinkaan mukavaa. Kaikkein täydellisin oluen vaahto tapahtuu juoman ollessa kylmää, kun sen lämpötila sijoittuu 6-8 asteen välille. Mikäli juoma on liian lämmintä, vaahtoa tulee yksinkertaisesti liikaa, mikä vaikuttaa makukokemukseen merkittävästi. On myös tärkeää huomioida, että lasin sisäpintaa ei kannata hipaista sormella, sillä se voi vaikuttaa olutkokemukseen. Sormesta nimittäin irtoaa rasvaa.
Rasvan poistoa varten kannattaakin pestä lasit kuumalla vedellä sekä astianpesuaineella huolella.
Oluessa on vitamiineja
Kiitos oluen ainesosien ja fermentaatioprosessin, juomassa on useita eri vitamiineja. Siinä on nimittäin seuraavia vitamiineja: B1, B2, B6 ja B7. B-vitamiinissa onkin monia hyviä hyötyjä terveyden kannalta, joten niitä saa samalla juomaa juodessa.
Toivottavasti näistä vinkeistä oli sinulle uutta opittavaa. Nyt onkin hyvä syy päästää Oktoberfestin viettoon ja voit päteä näillä vinkeillä ystävillesi!
Lähde: Liebherr
Kuva: Pixabay