Hamstraus voi toisinaan nousta jopa ihmissuhteita tärkeämmäksi. Varmasti jokainen meistä tuntee ainakin yhden hamstraajan. Hamstraus voi nimittäin edetä jopa sairaalloiseksi.  Tilanteeseen kannattaa puuttua, kun alat törmätä hälytysmerkkeihin. Meillä kotona -lehden haastatteleman ammattijärjestäjän mukaan niitä on useita. Tässä listassa löytyy tyypilliset tunnusmerkit, joihin on hyvä havahtua.

Kaappien säilytystilojen puute

Kaappien säilytystilojen puute on tyypillinen esimerkki, että hamstraus on riistäytymässä käsistä. Toinen keskeinen hälytysmerkki on, jos tilaa ei voi käyttää enää sen alkuperäiseen tarkoitukseen. Näin voi käydä esimerkiksi silloin, jos ruokapöytä on niin täynnä romua, ettei sen ääreen pääse enää istumaan. Vaihtoehtoisesti suihkuun pääseminen voi muodostua ongelmalliseksi, jos suihkukaappi on liian täynnä tavaraa.

Vuokravaraston käyttö

Vuokravarastot ovat yleistyneet Suomessa valtavaa vauhtia ja ihmiset maksavat suuriakin summia saadakseen siirrettyä tavaraa varastoihin. Ammattijärjestäjän mukaan on syytä miettiä, miksi tavaroita täytyy säilöä vuokravarastoihin.

– Ellei tavara mahdu normaaleihin kotioloihin, voit alkaa miettiä, mihin tarvitset sitä kaikkea. Mitä iloa on tavarasta, joka on säilötty vuokravarastoon ja jota et näe tai käytä?

Hamstraussokeus

Hamstraaja ei itse tunnista hamstrauspiirrettä itsestään. Heillä riittää usein tekoselityksiä, joiden varjolla voi perustella, miksi hän on ansainnut hamstrauksen. Tyypillinen esimerkki on täyttää sauna tavaralla sillä verukkeella, ettei itse sauno.

Eristäytyminen

Hamstraus voi johtaa siihen, että ihminen eristäytyy sisätiloihin ja välttelevät ihmiskontakteja, jotta muut eivät huomaisi heidän hamstraustaan. Tähän on syynä pelko, että joku huomaisi taipumuksen kyläilyn yhteydessä. On hyvä kiinnittää asiaan huomiota, jos jonkun luona on saanut aiemmin käydä, mutta nyt kyläily ei enää onnistu.

Mistä apua?


Ammattijärjestäjän mukaan hamstraukseen on vaikea havahtua ja hamstraajan tulisi itse havaita tilanne. Syyllistämisestä tai kehoituksesta heittää tavara pois tuskin auttaa, koska hamstraajalla on voimakas tunneside tavaraan.

– Sairaalloisille hamstraajille tehokkainta apua on saatu terapian ja lääkityksen yhdistelmästä. Parasta olisi, jos koko lähipiiri olisi toipumisprosessissa apuna, ammattijärjestäjä vinkkaa.

Lähde: Meillä kotona

Kuva: Pixapay

[mc4wp_form id="278"]