Hammaspesu on tärkeä rutiini, jonka on todettu ehkäisevän reikiä aiheuttavan karieksen syntyä sekä myös muita suun alueen tulehduksia pahan hajuisesta hengityksestä puhumattakaan. Useimmilla hampaiden harjaus tapahtuu rutiininomaisesti asiaan kummemmin paneutumatta. Sen vuoksi on riskinä, että saatat harjata hampaasi väärin. Selvitimme yleisimmät hampaiden harjauksen mokat ja kerromme, miten voit välttää niitä jatkossa parantaen hampaidesi terveyttä entisestään.
Painat harjaa liian kovaa
Useimmat voivat ajatella kovan harjauksen tuottavan paremman tuloksen. Näin ei kuitenkaan ole hampaiden harjauksen suhteen, sillä liian kova harjaaminen on haitallista ikenille sekä hammaskiilteelle. Ikenet voivat vetäytyä liian kovan harjaamisen tuloksena ja hammaskiille puolestaan vaurioitua. Mikäli hammasharjasi harjakset sojottavat minne sattuu, tiedät painavasi harjaa liian kovaa. Tässä yhteydessä myös pehmeämmän hammasharjan hankkiminen on suositeltavaa.
Vaihdat hammasharjan harvakseltaan
Hammasharja on todellinen pöpöpesä ja tämän vuoksi hammasharja tulisi vaihtaa säännöllisesti uuteen. Suunterveydenhuollon ammattilaisten mukaan hammasharja tulisi vaihtaa vähintään kolmen kuukauden välein, ja jopa useammin, mikäli harjakset ovat selkeästi kuluneet. Hammasharja kannattaa vaihtaa uuteen aina myös flunssan tai muun tulehduksen jälkeen, jotta bakteerit eivät jäisi pesimään harjaan.
Harjaat hampaat vain kerran päivässä
Hampaat tulisi pestä vähintään kaksi kertaa päivässä ja tämän lisäksi päivän mittaan olisi hyvä käyttää ksylitolivalmisteita. Nämä estävät happohyökkäyksen synnyn vähentäen reikien muodostumista. Ota siis tavaksesi pestä hampaat heti herättyäsi ennen aamupalaa sekä viimeiseksi ennen nukkumaanmenoa.
Peset hampaat vasta aamiaisen jälkeen
Monet pesevät hampaat vasta aamiaisen jälkeen, mutta on tutkittu, että yön aikana suuhun kertyneet bakteerit on hyvä pestä pois heti herättyä. Aamiaisen jälkeen suun voi huuhdella vedellä taikka kevyesti pikaharjauksella.
Harjaat hampaat liian nopeasti ja hutiloiden
Kuten artikkelin alussa todettiin, monille hampaiden harjaus on rutiininomainen toimenpide, johon ei välttämättä kiinnitä huomiota. Harjaukseen kannattaa kuitenkin keskittyä, jotta harjatessa tulee puhdistettua kaikki pinnat. Hyvänä nyrkkisääntönä pidetään 2 minuuttia, eli 1 minuutti per ylä- ja alapuoli. Tätä helpottaakseen markkinoilla on moderneja sähköhammasharjoja, jotka ilmoittavat jopa puolen vaihdon hammasharjauksen yhteydessä.
Et puhdista kieltäsi tai hammasvälejä
Hammasvälit olisi hyvä puhdistaa kerran päivässä aina ennen hampaiden harjausta. Tutkimusten mukaan harjaus poistaa vain noin 70 % suun bakteereista ja hammasväleihin kertynyt ruoka voi aiheuttaa salakavalasti ikävän ientulehduksen. Lankaa siis hammasvälit ennen harjausta ja harjauksen lopuksi puhdista vielä kielesi. Kieli kerää yllättävän paljon bakteereja ja voi puhdistamattomana aiheuttaa muun muassa epämiellyttävää pahanhajuista hengitystä. Kielen puhdistamiseen on saatavilla siihen tarkoitettuja välineitä, jotka ovat tehokkaampia kuin kielen harjaaminen.
Purskuttelet vedellä harjauksen jälkeen
Hampaiden harjauksen jälkeen suuta ei kannata huuhdella vedellä, vaan hammastahnan on hyvä antaa jäädä vaikuttamaan. Huuhtelun sijasta ylimääräinen hammastahna kannattaa sylkäistä pois ja siten jättää tahnan sisältämän fluorin vaikuttamaan hampaisiin.
Kuva: Pixapay