Kuka tahansa joka on ollut dieetillä, tietää kuinka hankalaa painoa on pudottaa ja varsinkin pitää karistetut kilot poissa.

Yli 30-vuotiaista suomalaisista aikuisista ylipainoisia tai lihavia on 63 % naisista ja 72 % miehistä. Lähes joka toinen aikuisista on vyötärölihava.

Mikä sitten saa painonhallinnan epäonnistumaan? Tässä kuusi mahdollista syytä sille, miksi laihduttaminen ei toimi, tai miksi kilot tulevat takaisin:

1. Liiallinen syöminen iltaisin

Kehon vuorokausirytmillä on suuri rooli aineenvaihdunnan säätelyssä. Ruoansulatus ja aineenvaihdunta toimivat paremmin päivän alussa.

Joten jos syöt paljon iltaisin, on epätodennäköisempää, että pudotat painoa. Yritä siis muokata ruokailurytmiäsi niin, että painotat tukevamman syömisen aamuun ja päivään, ja syöt iltaisin kevyemmin.

2. Liian vähäinen uni

alakuloinen nainen makaa sängyllä

Riittämätön yöuni on merkittävä lihomiseen liittyvä tekijä. Illalla myöhään valvovat syövät todennäköisemmin myöhemmin. Lyhyet yöunet taas yhdistetään matalampaan hedelmien ja kasvisten syöntiin, ja korkeampaan sokereiden saantiin. Jotkut tutkimukset viittaavat siihen, että pidempään nukkuminen voi auttaa pitämään painon kurissa, tosin lisätutkimuksia aiheesta tarvitaan.

3. Tuen puute

Läheisten tuella voi olla suuri merkitys ihmisten motivaatioon ja menestykseen painonhallinnassa. Tuen puute sukulaisilta, ystäviltä ja jumppatuntitovereilta tarkoittaa, että epäonnistut todennäköisemmin tavoitteissasi.

Läheisten tuen avulla ihmisistä tulee motivoituneita pitämään huolta terveydestään, mikä on tärkeää painonhallinnan kannalta pidemmällä tähtäimellä.

4. Rajoitat kalorien saantiasi liikaa joka päivä

Paastota vaiko ei? Kun vertaillaan eri dieettien aiheuttamia aineenvaihdunnallisia muutoksia, näyttää siltä, että tilapäinen kalorien saannin rajoittaminen voi toimia parhaiten painoa pudottaessa.

Erään tutkimuksen mukaan ajoittainen energian saannin rajoittaminen (paastoaminen vain tiettyinä päivinä, kuten 5:2 dieetissä) tai aikarajoitettu syöminen (syöminen korkeintaan 12 tunnin jaksoissa), voi auttaa painon pudottamisessa enemmän, kuin tavanomainen dieetti, jossa kaloreiden saantia rajoitetaan joka päivä. Tällaisella paastoamisella voi olla enemmän aineenvaihdunnallisia hyötyjä.

On kuitenkin mahdollista, että paastoamista sisältävät dieetit voivat johtaa häiriöihin sokeriaineenvaihdunnassa, vaikka rasvan vähentäminen kehosta näin onnistuisikin, joten lisätutkimuksia tarvitaan.

5. Et kiinnitä tarpeeksi huomiota henkiseen hyvinvointiisi

Painon pudottaminen aiheuttaa fyysisiä muutoksia, ja käyttäytymismuutoksia, mitkä voivat johtaa painon kertymiseen uudestaan. Laihdutuksen jälkeen kilot kerääntyvät uudelleen 80 % todennäköisyydellä, johtuen lisääntyneestä syömisestä.

Ahmiminen on melko tavallista painonsa kanssa kamppaileville. Negatiivisen tunteet, jotka joskus johtuvat painosyrjinnästä, voivat johtaa tunnesyömiseen, mikä estää painonhallinnan pidemmällä aikavälillä. 

6. Noudatit dieettiä, joka toimi jollekulle toiselle, mutta ei sovi sinulle

Tutkimusnäytön mukaan pysyvään painonhallintaan toimii parhaiten väliaikaisten dieettien sijaan kokonaisvaltaiset ruokavalion muutokset.

Mutta vaikka tarkoitus olisi tehdä ruokavalioon pysyviä muutoksia, monesti hyvät tavat unohtuvat ajan kuluessa. Ihmisillä on taipumusta keskittyä asioihin tiettyinä ajanjaksoina, ja siirtää sitten fokus muualle. Painon pudottaminen on monille tällainen asia. Tämä huomioon ottaen, on tärkeää yrittää pudottaa painoa mahdollisimman paljon silloin kun voimme, ja minimoida kilojen karttuminen takaisin silloin, kun prioriteetit ovat siirtyneet muihin asioihin.

Erilaiset strategiat toimivat eri ihmisille, mutta tehokkaiden toimintamallien löytäminen pysyvien muutosten aikaansaamiseksi on usein haastavaa. Painon pudottamista suunnittelevien on hyvä kokeilla tutkitusti toimivia dieettejä, mutta kenties kaikkein tärkeintä on, että he löytävät ympärilleen tukiverkoston.

Painonhallinnassa menestymisen tai epäonnistumisen taustalla on usein monimutkaisia tekijöitä, ja tärkeää ei ole pelkästään se mitä syömme, mutta myös se kuinka ja milloin syömme.


Lähde: Silversurfers, Terveyden ja Hyvinvoinnin Laitos

Kuvat: Unsplash, Pixabay

[mc4wp_form id="278"]