Kuvittele, että olet sairastunut ja mietit lääkärissä käyntiä. Onko sinulla toiveita sen suhteen, millainen lääkäri sinut vastaanottaa? Onko väliä, kuinka välittävä ja lämmin hän on? Tärkeintä kuitenkin on, että lääkäri osaa asiansa, eikö vain?
Stanfordin yliopiston tutkimuksen mukaan asia on päinvastoin.
Yliopiston tutkimukseen osallistuneille vapaaehtoisille annettiin hyttysen pistoa vastaava histamiinipiikki käsivarteen. Pistos aiheutti punoitusta ja kutinaa. Tämän jälkeen vapaaehtoiset ohjattiin lääkärin vastaanotolle. Toiset pääsivät ystävällisen lääkärin tutkittavaksi, joka rohkaisi heitä. Toiset kävivät hiljaisen lääkärin pakeilla, joka kyllä teki työnsä, mutta ei tarjonnut muuta tukea.
Ole kuin Ridge! Nappaa CasinoEurolle 100% talletusbonus 100 euroon asti!
Vapaaehtoiset, joiden lääkärikäynti oli lämmin kokemus, raportoivat lievempää kutinaa. Heidän oireensa myös katosivat nopeammin kuin heidän, jotka kävivät tiukasti työhönsä keskittyneen lääkärin vastaanotolla.
Mikäli lääkärin ja potilaan välisellä vuorovaikutuksella ei olisi mitään merkitystä, ei tuloksissa olisi pitänyt näkyä eroa kahden lääkärin välillä.
Tutkimus siis osoittaa, että lääkärin ja potilaan välinen suhde on tärkeämpi mitä monesti ajatellaan. Lääkäri, joka katsoo silmiin, hymyilee, juttelee ja osoittaa aitoa huolta potilaan voinnista, voi auttaa parantumisprosessissa. Lääkäri, joka pyörittelee silmiään valituksille – tai kertoo että ”kaikki on hyvin”, vaikka potilas ei voi hyvin – on itseasiassa haitaksi terveydelle.
Lähde: Positive Prescription
Kuva: Unsplash