Eroaminen on harvoin helppoa, vaikka parisuhteen päättymiseen olisi kasa hyviä syitä. Onneksi eroamisen vaiheet ovat ennakoitavissa, ja niiden tunteminen auttaa pääsemään nopeammin eteenpäin.
Eron vaiheiden kesto on aina yksilöllistä, ja joskus saatat huomata siirtyväsi takaisin kohtaan, jonka jo luulit ohittaneesi. Kaikki eronneet eivät myöskään käy läpi jokaista vaihetta. Pääpiirteittäin ne toistuvat kuitenkin samanlaisina.
1. Epävarmuus
Tässä vaiheessa epäröit, onko ero sittenkään hyvä idea vai olisiko suhteen jatkuminen vielä mahdollista. Sinulla on sekä positiivisia että negatiivisia tuntemuksia ex-kumppanistasi.
Käy läpi suhteen hyvät ja huonot puolet esimerkiksi perheesi tai luotettavan ystävän kanssa. Kannattaa myös miettiä, ovatko epävarmuuden tunteet itsellesi tyypillisiä parisuhteessa. Tällöin saatat jopa huomata, ettei vika olekaan tämänhetkisessä kumppanissasi.
2. Suhteen hyvien puolien muisteleminen
Olette eronneet, mutta äkkiä mieleesi palautuvat kaikki exäsi parhaat puolet ja parisuhteenne loistonpäivät. Saatat jopa kuvitella, että kaikki oli täydellistä. Tällöin unohdat helposti eroon johtaneet syyt, mikä saa sinut tuntemaan katumusta.
Parisuhteen hyvien aikojen muistelussa ei ole mitään pahaa. Kannattaa kuitenkin kirjoittaa ylös suhteen huonot puolet. Eikö kumppanisi kunnioittanut sinua? Riitelittekö koko ajan? Eroon luultavasti oli hyviä syitä, joita sinun ei tule unohtaa.
3. Syiden etsiminen
Tässä vaiheessa aivosi käyvät ylikierroksilla, kun yrität selvittää, mikä oikeastaan johti parisuhteesi päättymiseen. Ihmisillä on taipumus ylianalysoida ja löytää selityksiä eroon, jolloin he jäävät helposti kiinni pieniin yksityiskohtiin.
4. Turtuminen
Kaikki eronneet eivät käy läpi tätä vaihetta. Saatat tuntea itsesi irralliseksi todellisuudesta ja kieltää tuntemuksesi. Vaiheesta pääset parhaiten yli kohtaamalla tunteesi. Siinä voivat auttaa erilaiset keinot, kuten itkeminen, puhuminen luottoystävälle, päiväkirjaan kirjoittaminen tai vaikka nyrkkeilysäkin hakkaaminen.
5. Suru
Älä aliarvioi eron aiheuttamaa kipua. Lähes aina parisuhteen päättymiseen liittyy surua, joka usein vaikuttaa kaikkiin muihin elämänalueisiin. Menettämäsi suhteen lisäksi saatat surra yhteisten unelmien ja suunnitelmien katoamista.
6. Kieltäminen
Kieltämisen vaiheessa sinun on vaikea hyväksyä suhteen päättymistä. Tämä on tavallinen puolustusmekanismi eron jälkeen. Vaalit mielessäsi turhia toiveita, että asiat palautuisivat entiselleen. Jotkut yrittävät tässä vaiheessa vielä pelastaa suhteensa ja palata yhteen. Sinun kannattaa kuitenkin mieluummin keskittyä omiin harrastuksiisi, kiinnostuksen kohteisiisi tai esimerkiksi itsesi hemmotteluun.
7. Sosiaalisen median päivittäminen
Sosiaalinen media on tehnyt entistä hankalammaksi päästä erosta eteenpäin. On ihan hyväksyttävää odottaa hetki, ennen kuin poistat esimerkiksi yhteiset kuvat somesta tai päivität Facebookiin suhdestatuksesi. Parasta on yleensä välttää sosiaalista mediaa jonkin aikaa suhteen päättymisen jälkeen.
8. Takaisku
Sydänsurut saattavat saada teidät palaamaan yhteen. Joissain tapauksissa yhteen palaaminen onkin järkevää ja suhde saattaa jopa olla vakaampi kuin ennen eroa. Usein näin ei kuitenkaan ole, vaan suhteen ongelmat nousevat taas nopeasti esiin ja edessä on uusi ero.
9. Uusien treffikumppaneiden vertailu exään
Tässä vaiheessa olet edennyt jo niin pitkälle, että etsit uutta suhdetta. Et silti vielä ole päässyt täysin yli entisestä. Tapailet uusia ihmisiä, mutta huomaat vertailevasi heitä ex-kumppaniisi.
Vaikka pitäisit uutta treffikumppaniasi mukavana, hän saattaa tuottaa pettymyksen tunteita, sillä ei yllä kuvitelmissasi samalle tasolle exäsi kanssa. Vaihe on täysin normaali, mutta jos et vielä pitkänkään ajan kuluttua pysty etenemään suhteissasi, sillä odotat uuden kumppanisi vastaavan exääsi, voi olla tarpeen puhua asiasta ammattilaisen kanssa.
10. Elämä jatkuu
Olet vihdoin tehnyt sen: olet päässyt yli erosta. Toki edessä saattaa yhä olla vaikeita päiviä ja kaipausta, mutta pahin on jo takana ja olet valmis jatkamaan elämääsi.
Lähde: Women’s Health
Kuva: Pixabay