Turistien matkamieltymyksissä koronan jälkeisenä aikana tulee näkymään siirtymä kauas kaupungeista, tungoksesta ja stressistä. Ihmiset kaipaavat vapautta, luontoa ja avaria tiloja, ennustaa European Best Destinations (EDB), Euroopan komission alainen järjestö, jonka tavoitteena on edistää kestävää turismia.
Vastatakseen matkailijoiden tarpeita, on EDB julkaissut listan parhaista, vielä suurelle yleisölle melko tuntemattomista matkailukohteista. Listalla on massaturismivapaita paikkoja lomailijoille, jotka etsivät uniikkeja luontokokemuksia. Tässä listan kärki; viisi Euroopan parasta salaista matkailuhelmeä:
1. Bohinj, Slovenia
Tämän vuoden paras salainen matkailuhelmi on Bohinj Sloveniassa. Kohde tunnetaan luonnosta, kestävästä kehityksestä ja yksilöllisistä kokemuksista. Se sijaitsee yhdessä Euroopan kauneimmista luonnonpuistoista.
Bohinj on osa Triglayn luonnonpuistoa, mikä on koti 7000 eläinlajille ja 1600 kasvilajille. Se onkin yksi UNESCON biosfäärialueista.
Bohinj on matkailukohde, joka usein palkitaan sen sitoutuneisuudesta kehittää sekä luontoa, että ihmistä kunnioittavaa turismia. Matkailupalvelut toteutetaan niin, että niillä on mahdollisimman pieni ympäristövaikutus.
Euroopan komissio palkitsikin Bohinjin parhaana kestävän turismin kohteena Euroopassa.
Bohinj oli myös parhaimmista kestävän matkailun kohteista vaelluskohteiden kategoriassa. Siellä sijaistee yksi kauneimmista luonnonmaisemista Euroopassa, sekä yksi Euroopan parhaista laskettelukeskuksista.
2. Ilha das Flores, Azorit, Portugali
Toisen sijan Euroopan salaisista matkailuhelmistä vei Floresin saari Azoreilla. Azorit, toinen Portugalin itsehallintoalueista, on yhdeksästä saaresta koostuva saariryhmä Atlantin valtamerellä, noin 1360 kilometriä Manner-Portugalista länteen.
Azoreita mainostetaan täydellisenä matkailukohteena, kun tavoitteena on päästä uudelleen yhteyteen luonnon kanssa. Azoreilla voi vaeltaa, nähdä delfiinejä ja valaita, sekä maistella paikallisia ruokia.
Euroopan komissio palkitsi myös Azorit sitoutuneisuudesta kestävään turismiin.
Floresin saari sijaitsee saariston pohjoisimmassa osassa. Sijaintinsa takia siellä käy vähemmän turisteja kuin muualla, ja se onkin todellinen paratiisi matkailijoille, jotka rakastavat luontoa ja vaeltamista. Monien jokien ja vesiputousten Flores on täydellinen kohde myös sukellusta harrastaville ja valasbongareille.
Floresin luonto on moninainen: Matkailija voi nauttia luonnonaltaista Santa Cruzissa, rannoista Lajes das Floresissa ja Faja Grandella, tai uida vesiputousten juurella Poco de Bacalhaussa tai Ribeira Grandella.
3. Agüero, Huesca, Espanja
Agüero, postikorttimaisen kaunis kylä Huescan provinssissa Espanjassa, on valtavien 200 metriä korkeiden kivimuodostelmien ympäröimä, ja Euroopan kolmanneksi paras kätketty matkailuhelmi.
Ainutlaatuinen vuorimuodostelma “Los Mallos” on etenkin kiipeilijöiden, valokuvaajien ja Instagram-käyttäjien suosiossa.
Muita nähtävyyksiä kylässä on muun muassa 1100-luvulta peräisin oleva Santiagon kirkko, joka tunnetaan kauniista lasimaalauksistaan.
Elokuun puolivälissä Agüerossa vietetään festivaaleja, joissa on tarjolla katutaidetta, teatteria, musiikkia, hyvää ruokaa ja erinomaista viiniä.
4. Cefalù, Sisilia, Italia
Sisilian pohjoisrannikolla, noin 70 kilometriä Palermosta, sijaitsee historiallinen Cefalùn kylä. Sitä varjostaa monumentaalinen kalliomuodostelma, joka nousee 270 metrin korkeuteen, ja joka tunnettiin jo foinikialaisten aikana ”Herkuleen niemekkeenä”, ja jolla sijaitsee Dianan temppeli.
EBD:n mukaan Cefalù on täydellinen kohde matkaajille, jotka etsivät aitoutta. Cefalùsta löytyy niin keskiaikainen kalasatama, vanha kaupunki, katedraali sekä ranta, jota kutsutaan yhdeksi Sisilian kauneimmista.
5. Sistelo, Portugali
Penada Geresin luonnonpuiston läheisyydessä, 90 minuutin automatkan päässä Portosta sijaitsee Sistelo, yksi Euroopan kätketyistä matkailuhelmistä. Kylää, jossa asuu 300 asukasta, kutsutaan myös pieneksi portugalilaiseksi Tiibetiksi, ja sen ajatellaan olevan yksi seitsemästä Portugalin ihmeestä.
Sistelon vihreät terassiviljelmät ovat ihmiskätten aikaansaamia, ja niitä käytetään maanviljelyyn. Viljasato, joka on enimmäkseen maissia, säilötään “Espigueiros” viljasäiliöihin, jotka on kohotettu maan pinnasta niin, etteivät jyrsijät pääse tekemään tuhojaan. Maissista tehdään myöhemmin jauhoja myllyissä, joita on pitkin joenvartta.
Sistelo on täydellinen matkakohde heille, jotka rakastavat vaeltamista. “Brandas de Sistelo” on 11 kilometriä pitkä vaellusreitti, joka alkaa kylästä, ja kulkee läpi seudun kauneimpien luontokohteiden.
Sistelon linna, kuten myös alueen poikkeukselliset luonnonmaisemat, ovat osa Portugalin suojeltua kulttuuriperintöä.
Lähde: forbes