Matkailusivusto Lonely Planet julkaisi viime marraskuussa jutun parhaista esteettömän matkailun kohteista maailmassa. Sivuston mukaan maailmassa on miljardi ihmistä joilla on jokin vamma, on siis erittäin tärkeää että esteettömyyteen kiinnitetään entistä enemmän huomiota. Lue tästä mitkä viisi eurooppalaista kaupunkia Lonely Planet valitsi listalleen.
Barcelona, Espanja
Kansallinen turismiauktoriteetti Espanjassa ja etenkin Kataloniassa ajaa esteetöntä matkailua, joten ei ole ihme, että pyörätuolimatkailijat ovat rynnänneet sankoin joukoin Barcelonaan. 80 % kaupungin metroasemista ja 100 % busseista ovat pyörätuolilla matkustamiseen sopivia. Barcelona on melko tasainen ja sen vanhassakaupungissakaan ei ole kovin montaa mukulakivikatua, joten liikkuminen pyörätuolilla on mutkatonta.
Mikä parasta, pyörätuolia käyttävät eivät ainoastaan hyppää jonojen ohi sellaisilla nähtävyyksillä kuten Sagrada Família, he myös pääsevät usein sisään ilmaiseksi! Voit tutkia La Ramblan kävelykatua ja päästä kuuluisalle Mercat de la Boquerialle; jopa rantaan on pääsy pyörätuolilla.
Ljubljana, Slovenia
Slovienian tasainen ja suurelta osin jalankulkuliikenteelle varattu pääkaupunki on vierailun arvoinen pyörätuolimatkailijoillekin. Suurin osa Ljubljanan busseista on esteettömiä, mutta kaupunki on niin pieni ja täynnä ramppeja ja luiskattuja reunakiviä, että et välttämättä edes tarvitse niitä.
Kaupungin suurin nähtävyys on 1500-luvulla rakennettu Lubljanan linna, jonne pääsee funikulaarilla (ilmainen vammaiselle ja seuralaiselle) tai junalla, jotka ovat molemmat esteettömiä pyörätuoleille. Monet Jože Plečnikin kuuluisista silloista on äskettäin tehty esteettömiksi, joista palkintoja voittanut Butcher’s Bridge tarjoaa pyörätuolinkäyttäjille pääsyn veneille.
Manchester, Iso-Britannia
Vaikka Manchester oli teollisen vallankumouksen syntypaikka, suurin osa sen keskustaa rakennettiin uudelleen 1990-luvun loppupuolella. Kävelyteistä tehtiin tasaisia, leveitä ja askelettomia. Esteettömästä pääsystä kauppoihin, ravintoloihin ja baareihin tuli normi.
Pohjoisen Englannin kulttuurin keskuksessa on esteetön julkinen liikenne, mikä mahdollistaa vierailun Old Trafford -jalkapallostadionille, oppiretken Museum of Science and Industry -tiedemuseeon tai ostosreissun Affleck’s -sisäilmatorille. Ja jos olet saanut tarpeeksesi kaupungista, vajaan tunnin ajomatkan päässä oleva Peak District -kansallispuisto tarjoaa hyvät puitteet liikuntarajoitteisillekin vierailijoille.
Sisilia, Italia
Italia ei ehkä tule ensimmäisenä mieleen, kun ajatellaan esteettömiä matkustuskohteita. Mutta Sisiliassa on itseasiassa lukuisia matkatoimistoja, jotka palvelevat vammaisia matkustaja. Liikuntaesteiset matkustajat voivat nauttia laitesukelluksesta, nelivetoautoajeluista maastossa, perinteisestä sisilialaisesta kalastuksesta ja oliiviöljyn tekemisestä – puhumattakaan gastronomisista herkuista, jotka normaalisti yhdistetään Italiaan. Kaksi Guinnessin maailmanennätystä on tehty Sisiliassa: ensimmäinen alaraajahalvaantunut, joka sukelsi 59 metriin ja ensimmäinen sokea nainen, joka sukelsi 41 metriin.
Wien, Itävalta
Wien, entinen Habsburgien monarkian keskus ja klassisen musiikin sydän, on täynnä historiaa, kuten monet eurooppalaiset kaupungit. Tosin toisin kuin monissa muissa historiallisissa kaupungeissa, Wienissä mukulakivet on poistettu, kuten myös monet katujen reunakiveyksistä.
Uudelleen kunnostettu kaupunki on tasainen ja tiivis, ja suurin osa keskustan kaupoista ja kahviloista on kokonaan esteettömiä. Kaupungissa on suhteellisen helppo päästä liikkumaan, sillä metroon pääsee hissillä ja monissa raitiovaunuissa on matalat lattiat. Suurin osa museoista ja muista vierailukohteista on täysin esteettömiä, kuten esimerkiksi kuuluisa Schönbrunnin linna.
Lähde: Lonely Planet
Kuvat: Pexels, Pixabay, Unsplash