Tuntuuko töiden tekeminen kotona hankalalta? Et ole yksin.
Monet ihmiset raportoivat tuntevansa itsensä vähemmän tehokkaaksi kotoa käsin työskennellessä, kuin toimistossa ollessa. Kotona on todennäköisesti enemmän häiriötekijöitä, ja sosiaaliset kontaktit työkavereiden kanssa puuttuvat.
Tässä asiantuntijoiden jakamia vinkkejä tehokkaampaan työntekoon kotona:
1. Pidä lyhyitä, säännöllisiä taukoja
Taukojen pitäminen on tehokkuuden ja hyvinvoinnin kannalta hyvin tärkeää. Muista vain varmistaa, että nopea kymmenen minuutin tauko ei vaihdu kokonaiseksi iltapäiväksi. Pitääksesi motivaatiota yllä, varaa hetki aikaa myös muille aktiviteeteille, kuten uutisten lukemiselle tai sosiaalisen median selaamiselle. Mutta kun asettamasi aika on kulunut loppuun, pidä huoli, että pistät puhelimesi pois ja jatkat töitä tehokkaasti.
2. Vaihda ympäristöä
Saatat tuntea velvollisuutta pysytellä työpöytäsi ääressä koko päivän, mutta paikan vaihtaminen voi auttaa. Motivaation ja keskittymiskyvyn menettäminen on helppoa. Mutta kun näin käy, älä luovuta – nouse sen sijaan ylös ja etsi vaihtoehtoinen paikka työnteolle. Eri työympäristö voi auttaa nollaamaan aivot ja saada luovuuden taas esiin.
3. Kirjoita tehtävälistasi uudelleen
Saamme itsemme epäonnistumaan kirjoittamalla epärealistisia tehtävälistoja. Epäonnistuminen jättää syyllisen ja tyytymättömän olon. Kompensoidaksemme huonosti sujunutta työpäivää, saatamme istua työpöydän äärellä pidempiä aikoja, tai käyttää illat ja viikonloput työntekoon, mikä lisää loppuunpalamisen riskiä.
Usein isoimmat työtehtävät jäävät tekemättä siksi, että valitsemme vaistomaisesti listaltamme nopeita ja helppoja tehtäviä, jotka palkitsevat välittömällä tyydytyksen tunteella. Jos tämä on ongelmasi, jaa vaikeat tehtävät pienempiin, paremmin hallittaviin osiin, kirjoita pienet tehtävät ylös ja käy niiden kimppuun yksi kerrallaan.
4. Käy kävelyllä ennen kuin aloitat työt
Sen sijaan että siirtyisit suoraan sängystä työpöydän ääreen, käy ulkona pienellä kävelyllä ennen kuin aloitat työpäiväsi. Aamu-ulkoilu herättelee lihaksesi ja aivosi, jolloin pääset aloittamaan työt virkeämpänä.
”Kävely töistä kotiin” – esimerkiksi yhden korttelin kiertäminen – voi myös olla hyvä tapa lopettaa työpäivä mukavasti, jolloin olet valmiimpi vaihtamaan vapaalle ja rentoutumaan.
5. Sisällytä päivääsi ainakin 20 minuuttia treeniä
Mieti milloin on paras aika päivässäsi pienelle liikuntatuokiolle. Voit esimerkiksi liikkua heti ensimmäiseksi aamulla, auttaaksesi itseäsi keskittymään ja suunnittelemaan edessä olevaa päivää. Joillekin liikkuminen iltapäivällä on paras keino välttää lounaan jälkeinen väsähtäminen. Yritä liikkua vähintään 20 minuuttia joka päivä. Vähän mutta usein on paras strategia – pienet treenipyrähdykset rikkovat kivasti päivää ja virkistävät.
6. Pyydä työnantajaltasi enemmän joustoa tarvittaessa
Voi olla, että joudut välillä esimerkiksi huolehtimaan kotona olevasta lapsestasi tai muusta perheenjäsenestä. Saatat haluta aloittaa päiväsi aikaisemmin, pitää taukoa keskellä päivää, tai aloittaa myöhemmin. Työnantajien pitäisi luottaa työntekijöidensä kykyyn tehdä toimivia ratkaisuja, kysy siis heiltä joustoa tarvittaessa.
7. Pukeudu töihin
Voi olla, että tunnet houkutusta työskennellä yöasussasi, mutta pukeutumisella voi olla suuri psykologinen vaikutus hyvän työasenteen löytämisessä. Käy suihkussa ja pukeudu työvaatteisiisi. Näin kerrot alitajunnallesi, että nyt on aika olla tuottelias.
8. Erota työ- ja vapaa-aika selkeästi toisistaan
Suojellaksesi mielenterveyttäsi, on tärkeää asettaa erilliset ajat työlle ja levolle. Jos vain mahdollista, yritä työskennellä eri huoneessa, kuin missä rentoudut.
9. Juo tarpeeksi vettä
Monet meistä rämpivät työpäivänsä läpi kroonisesta nestevajauksesta kärsien. Jos et juo vettä säännöllisesti päivän mittaan, tunnet itsesi helposti väsähtäneeksi. Tällöin on hyvin todennäköistä, että etsit virkistystä kahvista tai suklaapatukasta, mikä vain pahentaa tilannetta myöhemmin. Yritä juoda kahdeksan lasia vettä päivän aikana, ja huomaat kuinka keskittymiskykysi ja energiatasosi nousevat.
10. Mieti miksi teet työtäsi
On helppoa lamautua arjen oravanpyörässä, mutta kun pidät mielessäsi miksi ylipäätään työtäsi teet, voi työmotivaatio löytyä paremmin. Työ on suuri osa identiteettiämme, ja se antaa tarkoituksen tunteen ja edesauttaa hyvinvointiamme.
Lähde: Silversurfers
Kuvat: Pexels, Unsplash