Lumipeite kuorruttaa taas suurta osaa Suomesta, pidit tästä tai et. Lue tästä seitsemän kiehtovaa seikkaa lumesta:

1. Lumihiutaleet eivät itseasiassa ole ainutlaatuisia

Sanonta, että lumihiutaleet eivät ole koskaan keskenään samanlaisia, ei ole täysin totta. Vuonna 1988 tutkija Nancy Knight löysi kaksi identtistä lumihiutaletta Wisconsinissa tutkiessaan lumikiteitä mikroskoopilla lumimyrskyn jälkeen.

Tutkijat Bostonin Northeastern -yliopistossa ovat määritelleen kahdeksan lumihiutaleen muodon päätyyppiä, joilla on 39 alakategoriaa. Joten lumihiutaleet voivat olla itseasiassa keskenään aika samanlaisia.

2. Lumi ei ole todellisuudessa valkoista

Vaikka vastasatanut lumivaippa saattaakin näyttää puhtaan valkoiselta matkan päästä, kyseessä on valon heijastuminen lumikiteiden monilta pinnoilta. Valo sirottuu lumen ilmakuplista ja vain näyttää valkoiselta. Läheltä tarkasteltuna hiukkaset ovat itseasiassa läpinäkyviä, niin kuin tiivis jää. Huokoinen jää näyttää valkoisemmalta, koska siinä on paljon ilmataskuja.

3. Lumihiutaleet voivat olla valtavan suuria

Legendan mukaan suurimmat koskaan nähdyt lumihiutaleet satoivat maahan lumimyrskyn aikana armeijan tukikohdassa Montanassa, Yhdysvalloissa vuonna 1887. Sotilaat olivat nähneet hiutaleita, joiden halkaisija oli noin 38 cm ja jotka olivat noin 20 cm paksuja. Väitettä ei ole voitu todistaa, mutta tutkijat ovat nykyisin sitä mieltä, että näinkin suuria lumihiutaleita voi periaatteessa sataa.

Todistetusti suurin lumihiutale on tehty paperista; Christa Hansen pääsi Guinnessin ennätysten kirjaan vuonna 2019 tekemällä halkaisijaltaan reilut kuusi metriä olevan paperilumihiutaleen.

4. Lumi vaimentaa äänet

Vastasatanut lumi imee ääniaaltoja, mikä aiheuttaa vaimennetun, hiljaisen tunnelman. Mutta jos lumi sulaa ja jäätyy uudelleen, tilanne on toinen: jää heijastaa ääniaaltoja, jolloin ääni pysyy selkeämpänä ja kulkee kauemmas.

5. Iglut voivat olla todella lämpimiä

Voisi kuvitella, että lumesta tehty talo olisi jäisen kylmä. Mutta jos iglun sisällä pidetään tulta, voi sisälämpötila nousta kahteenkymmeneen asteeseen, vaikka ulkona olisi pakkasta. Tuore lumi muodostuu noin 90–95 prosenttisesti ilmataskuista, mikä tarkoittaa, ettei se voi siirtää lämpöä. Iglun seinissä käytetty tiivistetty lumi on siis erinomainen lämmöneristäjä.  

Perinteisissä igluissa on usein kaksi kerrosta sisällä ja reikä katossa ilmanvaihtoa varten. Ne on suunniteltu niin, että kylmä ilma kerääntyy pohjakerrokseen, kun taas ylempi kerros pysyy lämpimänä.

6. Lumi on yritetty kieltää lailla

Maaliskuussa 1992, ennätyslumisen talven jälkeen, Syracusen kaupunki New Yorkin osavaltiossa hyväksyi kieli poskessa lain, joka teki lumen satamisesta laitonta seuraavaan jouluaattoon saakka. Lailla ei ollut kuitenkaan mitään vaikutusta: lunta satoi vain muutama päivä lain hyväksymisen jälkeen, ja seuraava talvi oli vielä edellistäkin lumisempi.

7. Lumileikkiennätyksiä Pohjois-Amerikasta

Kukapa ei rakastaisi lumienkeleiden tekoa, selälleen lumisessa maassa maaten? Helmikuussa 2007 yhteensä 8962 lumenystävää kokoontui Bismarckissa, Pohjois-Dakotan osavaltiossa tekemään lumienkelin yhtä aikaa samaan paikkaan, mistä tuli uusi maailman ennätys.

Neljä vuotta myöhemmin Kanadassa jopa 22022 novascotialaista teki lumienkelin yhtä aikaa, 130:ssä eri paikassa.

Ennätyssuuri lumisota nähtiin Seattlessa, tammikuun 12. päivä vuonna 2013, kun 5834 ihmistä kokoontui heittelemään toisiaan lumipalloilla.


Kuvat: Unsplash, Pixabay

[mc4wp_form id="278"]