Hävikkiviikko -sivuston mukaan ruokahävikki Suomessa on 400–500 miljoonaa kiloa vuodessa. Tästä kotitalouksien osuus on vajaa kolmannes, eli 120–160 miljoonaa kiloa, joka tarkoittaa, että jokainen suomalainen heittää pois keskimäärin 25 kiloa ruokaa vuodessa.
Ruokahävikin ilmastovaikutuksiin on herätty viime vuosina korkeimmillakin tasoilla. YK:n ja EU:n tavoitteena on puolittaa ruokahävikki vuoteen 2030 mennessä.
Esimerkiksi ruokakauppaketjut ovat kunnostautuneet ruokahävikin vastaisessa taistelussa muun muassa alentamalla vanhenemassa olevien tuotteiden hintoja. Mutta myös kuluttajien tekoja tarvitaan.
Tässä muutamia ideoita kuinka vähentää ruokahävikkiä kotona:
1. Osta vain mitä tarvitset
Jos reseptisi vaatii ainoastaan yhtä paprikaa, älä osta monipakkausta – vaikka paprikasi tulisi näin halvemmaksi – jos tiedät, että et todennäköisesti tule käyttäneeksi kaikkia.
2. Pidä jääkaappi siistinä
Jos näet mitä jääkaapissasi on, viimeistä käyttöpäivää lähestyvät ruoka-aineet tulevat helpommin käytetyiksi. Pitämällä jääkaappisi siistinä, vältät vihannesten muuttumisen vihreäksi, mätäneväksi mössöksi vihanneslaatikon pohjalle.
3. Säästä pastapakkausten loput
Yhdistä pasta- ja spagettipakkausten loput yhteen. Syö pastasekoitusta kastikkeen kanssa, tai käytä keitossa.
4. Raasta juusto pakastimeen
Vältä juustojen homehtuneet kannat raastamalla juustot pakastimeen myöhempää käyttöä varten. Suurin osa maitotuotteista sopii hyvin pakastettavaksi, etenkin maito ja kovat juustot.
5. Pikkelöi ylimääräiset kasvikset
Ostitko liikaa tomaatteja, kurkkua tai kaalia? Kasvisten säilöminen etikassa on hyvä keino saada ne säilymään pidempään.
6. Syö juurekset kuorineen
Valmista uuniperunat, porkkanat ja palsternakat kuorineen. Jopa punajuuri sopii syötäväksi mainiosti ilman kuorimista. Säästät myös aikaa, kun et kuori juureksiasi.
7. Osta rumat ja kypsät kasvikset ja hedelmät
Epäsäännöllisen muotoiset hedelmät ja kasvikset päätyvät muita helpommin kaatopaikalle, kuten myös yksilöt, jotka ovat jo kaupassa kypsiä. Pelasta siis rumat ja kypsät kasvikset ja hedelmät, jotka maistuvat aivan yhtä hyvältä kuin esteettisemmät toverinsa.
8. Pidä silmällä viimeisiä käyttöpäiviä
Pakasta kaikki ruoka, minkä tiedät jäävän syömättä ennen viimeistä käyttöpäivää.
9. Käytä nenääsi
Parasta ennen -päiväys on ohjeellinen. Käytä aistejasi arviointiin: jos ruoka tuoksuu ja näyttää normaalilta, se todennäköisesti kelpaa vielä syötäväksi. Viimeinen käyttöpäivä -merkintöjä tulee kuitenkin noudattaa.
10. Suunnittele ateriat etukäteen, ja mieti kuinka voisit käyttää ruoantähteet
Jos suunnittelet ateriat etukäteen koko viikolle, on todennäköisempää, että jääkaappisi ei täyty yksittäisistä asioista, joita et tule käyttäneeksi. Jos tiedät mitä jääkaappisi sisältää, on ruoantähteillekin helpompi löytää käyttöä.
11. Tee keittoja ja smoothieita
Saat upotettua keittoihin ja smoothiehin kasoittain käyttämättä jääneitä kasviksia ja hedelmiä. Molemmat sopivat sitä paitsi hyvin pakastettavaksi.
12. Kompostoi
Jos et saa ruokaasi käytettyä mihinkään, laita ruokajäte (paitsi liha, kala ja maitotuotteet) suoraan kompostiin, jotta ravintoaineet palautuisivat takaisin maaperään.
Lähde: Silversurfers, Hävikkiviikko
Kuvat: Unsplash, Pixabay