Väreillä voi olla suuri rooli sanattomassa viestinnässä. Ne vaikuttavat mielialaan ja jopa ihmisten tekemiin päätöksiin. Väreillä on meihin suuri vaikutus, joten on tärkeä tietää mitä eri värit tarkoittavat ja millaisia reaktioita ne voivat saada aikaan.
Mitä on väripsykologia?
Värien vaikutusta ihmisiin on tutkittu jo lähes 200 vuotta. Psykologit ja tutkijat eivät olet täysin yhteneväistä mieltä siitä, mitä värit tarkalleen ottaen tekevät, mutta niillä nähdään olevan yleisesti tärkeä vaikutus käyttäytymiseen ja tunteisiin.
Kokemus väreistä liittyy tunteisiin ja alitajuntaan, sillä värien erottelukyky sijaitsee aivojen limbisessä järjestelmässä.
Osa värien merkityksistä on universaaleja ja biologisia, kun taas toisten värien merkitys on kulttuurisidonnainen.
Pelaa Ridgen Forresterin seurassa CasinoEurolla!
Se, pidätkö tietystä väristä vai et, usein liittyy lapsuuden muistoihin ja assosiaatioihin värien ja tunteiden välillä. Jos äitisi puki sinut keltaisiin vaatteisiin ja luokkatoverisi nauroivat sinulle, keltainen ei todennäköisesti ole aikuisena lempiväriesi joukossa.
Usein voimme aavistaa, kun jonkin tilan tai sisustuksen värit tekevät meille jotain, vaikka emme osaisikaan kuvailla tarkemmin mitä tunnemme.
Väripsykologia kannattaa ottaa vakavasti, sillä värit vaikuttavat meihin joka päivä.
Joskus värisävyllä voi olla monia merkityksiä. Esimerkiksi saatat valita yllesi oranssin paidan, koska se:
- piristää mielialaa
- olet luovalla tuulella
- haluat erottua joukosta
Värien merkitykset
Kuinka värit vaikuttavat mielialaan? Se miten havaitsemme värit on jokseenkin yksilöllistä, mutta joidenkin värien vaikutus meihin on universaali.
Alla olevasta kuvasta näkyy, minkälaisia merkityksiä tietyillä väreillä nähdään olevan.
Värin sävyllä on väliä – esimerkiksi erilaiset punaisen sävyt eivät aiheuta samanlaisia reaktiota:
- Punaisen sävyt, jotka taittavat keltaiseen, kuten punaoranssi, ovat lämpimiä värejä. Lämpimät värit herättävät voimakkaita tunteita, jotka voivat olla mitä tahansa lämmön ja vihan väliltä.
- Punaiset voivat taittaa myös siniseen, kuten viininpunainen, vadelma tai kirsikka. Tällaisia värejä kuvaillaan usein rauhallisiksi ja arvokkaiksi.
Vaikutusmekanismeja ei vielä täysin ymmärretä
Väri voi vaikuttaa kuinka tunnemme tai käyttäydymme, mutta vaikutukset ovat henkilökohtaisia, sekä kulttuuri- ja tilannesidonnaisia. Lisätutkimuksia tarvitaan, jotta värien psykologiaa voidaan ymmärtää paremmin.
Väripsykologiasta on tullut suosittu konsepti markkinoinnissa, taiteessa, muodissa ja muilla aloilla, jotka pyrkivät yhdistämään värejä ja tunteita.
Kuva: Pexels