Kuntavaalit on käyty, ja vaalien yksi selkeä voittaja oli Kokoomus. Puolue onnistui kosiskelemaan samaan aikaan niin oikeistohenkisiä kuin porvarivihreitä kanssa, mikä toi jopa gallup-lukuja komeamman vaalivoiton.
– Vielä vajaa kuukausi sitten Perussuomalaiset olivat matkalla jopa vaalivoittoon. Vedonlyöntiyhtiö Betssonilla valtaosa kaikista lyödyistä vedoista tehtiin Perussuomalaisten voiton puolesta. Jopa uskomme vaaliasiantuntijatiimiimme oli horjua, koska niin vahvasti asiakkaat laittoivat euroja Perusuomalaisten voitolle, toteaa Betsson Groupin analyytikko Matias Wennerkvist.
– Asiantuntijoillamme on kuitenkin todella vankka kokemus politiikan saralla ja heidän päivittäinen kommunikaationsa eri puolueiden edustajien kanssa antoi poikkeuksellisen selvät viitteet Kokoomuksen nousulle. Onneksi uskoimme asiantuntijoita ja luotimme heidän vuosikymmenten tuomaan kokemukseensa, Wennerkvist huokaa.
Betssonin asiantuntijaryhmä koosti näkemyksensä kärkipuolueiden onnistumisista ja epäonnistumisista.
Kokoomus
Puolue on aina ollut taitava paketoimaan kampanjan viimeisten viikkojen aikana ja vakuuttamaan potentiaaliset äänestäjät. Kun kaikki puolueet tekivät kilpaa virheitä, pystyi Kokoomus löytämään oikean sävelen äänestäjien houkuttelemiseksi.
Kokoomus otti todella tyylipuhtaan vaalivoiton onnistuneella kampanjalla, mutta samaa ei voi sanoa muista ns. suurista puolueista.
SDP
SDP kärsi todella suuren tappion. Kumpikin puolueen kärkipoliitikko menetti oman puolueensa ykkösaseman kotikaupungissaan – Antti Lindtman Vantaalla ja Sanna Marin Tampereella. Tappion mittasuhteet paljastuvat vasta kesälomien jälkeen – hintana voi olla jopa hallituksen kaatuminen syksyllä Annika Saarikon vetämässä riihessä. Ulospäin näyttää, että SDP on jakautunut vahvasti kahteen leiriin, joista kumpikaan ei nauti suomalaisten laajaa suosiota. Saako SDP kasattua rivit, vai jatkavatko isot egot sisäistä taistelua vieden SDP:n entistä synkempään syöksyyn?
Keskusta
Puolueelle vaalitulos oli todella petollinen. Keskusta päihitti gallup-luvut, mutta lopputulos oli silti sen historian huonoin. Nyt puolueen pitäisi tehdä raaka analyysi tuloksesta ja puolueen tilanteesta. Suomen kartta näyttää Keskustan väriseltä, mutta yhä kaupungistuva Suomi juoksee karkuun Keskustan poliittista ideologiaa. Kuinka uudistua? Kuinka ryhdistäytyä? Mitä puolue haluaa sanoa? Aina ei vain voi olla samaa mieltä kuin muut. Nyt pitää uskaltaa myös pyllistää, jotta voi kumartaa arvokkaasti omille äänestäjille.
Perussuomalaiset
Puolue syytti ennakoitua heikompaa tulostaan matalasta äänestysprosentista, joka on kuitenkin vain totuuden välttelyä. Vieläkään Perussuomalaisten ehdokasasettelu ei ollut tarpeeksi leveä ja varsinkaan laadukas. Puolue tarvitsee vielä paljon lisää uskottavuutta ja laadukkaita ehdokkaita. Lisäksi päiväkausien EU-viivytyskeskustelu eduskunnassa ampui metsään, ja epäilemättä se lopulta karkotti rutkasti äänestäjiä.
Äänestysprosentti
Historian toiseksi matalin. Mistä se kertoo ja ketä pitää syyttää? EM-jalkapalloa? Siirrettyjä vaaleja? Lämmintä säätä? Vai onko politiikka menettänyt jotain 2000-luvulla? Onko politiikan ja poliitikkojen tarkoitus vain miellyttää? Suomalainen äänestää, kun kokee sen tärkeäksi. Jokaisen poliitikon olisi hyvä nyt katsoa peiliin. On syytä koota rivit ja ajaa ylpeästi omaa asiaa, oli puolue sitten hallituksessa tai oppositiossa.
Artikkelikuva: Unsplash