teekuppi ja macaroneja kirjapinon päällä
Kirjakerho on hyvä keino yhdistää lukuharrastus ja ystävien kanssa tapaaminen. Kuva: Pexels

Haluat perustaa kirjakerhon? Olet kenties ahkera kirjojen lukija, joka haluaa keskustella muiden kirjanystävien kanssa. Tai ehkä et lue niin paljon kuin haluaisit, mutta ajattelet saavasi itsesi lukemaan enemmän, jos luet yhdessä muiden kanssa.

Voi myös olla, että kirjakerhon perustaminen ei ole koskaan aiemmin juolahtanut mieleesi, mutta kiinnostuit nyt ajatuksesta.

Kirjakerhon perustaminen on mainio keino järjestää säännöllisiä kokoontumisia ystäväporukan kanssa. Et ainoastaan pääse nauttimaan kirjoista, mutta saatat löytää myös uusia ystäviä. Lisäksi saat uudenlaisia näkökulmia asioihin, ja pääset kehittämään argumentointitaitojasi.

Tässä lista asioista, joista saattaa olla apua, kun mietit kirjakerhon perustamista.

Millaisen kirjakerhon haluat perustaa?

Kirjakerhoja on valtavasti erilaisia. Joku on enemmän sosiaalinen tapahtuma, toinen taas suorastaan akateeminen kokoontuminen.

Päätä millaisen kirjakerhon sinä haluat perustaa. Haaveiletko heittäytyväsi perusteelliseen analyysiin jokaisen kirjan kohdalla, vai haluatko illan olevan epämuodollisempi, ja kirjan pohjalta käytävän keskustelun vapaamuotoisempaa?

On tärkeää, että kirjakerhollasi on etukäteen jonkinlaiset raamit sen suhteen, millä otteella kirjoja käsitellään. Näin kukaan ei muodosta vääränlaisia ennakko-oletuksia ja pety.

Minkä kokoisen ryhmän haluat?

Haluatko, että kirjakerhosi koostuu vain sinusta ja muutamasta ystävästäsi? Vai onko toiveissasi muodostaa isompi porukka?

Suurempi, eri ikäryhmistä muodostuva ja laajasti erilaisia kiinnostuksenkohteita omaava ryhmä tarkoittaa, että keskustelusta tulee todennäköisesti monipuolisempaa.

Ryhmän pitäminen pienenä sen sijaan pitää ilmapiirin intiiminä, ja auttaa muodostamaan tiiviimmän, toisensa kunnolla tuntevan joukon.

Miten löydät kirjakerhoosi ihmisiä?

Joskus voi olla vaikeaa löytää ihmisiä kirjakerhoon, vaikka idea sinänsä onkin monen mielestä kiinnostava.

Yksi hyvä keino rekrytoida jäseniä kirjakerhoon on kahden tai kolmen lukemisesta pitävän ystävän kutsuminen niin, että pyytää heitä ottamaan mukaansa yhden ystävänsä.

Näin ryhmästä tulee sopiva sekoitus tuttuja ja tuntemattomia, mahdollisia uusia ystäviä.

Millaista kirjallisuutta valitsette?

Onko kirjakerhossa tarkoitus lukea fiktiivistä kirjallisuutta, vai tietokirjallisuutta? Haluatko rajata valinnan vain tiettyihin kirjallisuuden lajeihin?

Päättäkää kriteereistä etukäteen, jolloin vältätte mahdolliset kiistat myöhemmin.

Päätä etukäteen tapaamisten yksityiskohdista.

Kuinka usein kirjakerho kokoontuu? Mihin aikaan tapaatte? Kuinka kommunikoitte tapaamistenne välissä?

Jos tarkoitus on järjestää kokoontumiset kerhon jäsenten kodeissa, päättäkää mitä järjestäjänä toimiminen käsittää. Tarjoillaanko kahvia ja keksejä, tai juustoja ja viiniä?

Kirjakerhon järjestäminen on helpompaa ja sujuu jouhevammin, kun tärkeimmät yksityiskohdat on sovittu etukäteen.

Pidä mieli avoimena.

Olkaa reippaasti eri mieltä silloin kun olette eri mieltä. Kaikkien reaktio kirjaan tai sen esiintuomiin asioihin ei ole samanlainen, eikä se haittaa. Erilaiset näkökulmat avartavat.

[mc4wp_form id="278"]